Saopštenje za javnost

Video nadzor nad objektom Zavičajnog muzeja
3. Septembra 2013.
Pravilnik o javnim nabavkama
5. Septembra 2017.
Prikaži sve

Saopštenje za javnost

Ganića kula nekad

U Rožajama je 28.juna na lokalitetu Gradina, započela III faza sistematskih arheoloških istraživanja, u organizaciji JU Zavičajni muzej”Ganića kula”.

 

Sredstva za izvodjenje radova je obezbijedilo Ministarstvo kulture Crne Gore, u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017.godinu.

 

Nosilac dozvole za istraživanja je JU Polimski muzej iz Berana.

 

Rukovodilac istraživanja je mr Predrag Lutovac, muzejski savjetnik, a u stručnom timu su Erdžan Fetahović –  visi dokumentarista,  Sadik Dacić – muzejski savjetnik, kao i Slobodan Obradović – viši dokumentarista.

 

Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog mr Mitra Cerović.

 

Ovogodišnja faza predstavlja nastavak istraživanja iz 2015.godine, gdje su pronadjeni ostaci vojnog utvrdjenja iz rimskog perioda, a od pokretnih arheoloških nalaza iskopani su fragmenti keramike i metala.Stručnjaci vjeruju da otkriveni bedemi datiraju iz 4-5 v.n.e.

 

Najznačajniji antički lokalitet na prostoru Rožaja se nalazi na nepravilnom ravnom platou iznad Ganića krša, zastićen  sa istoka, sjevera i juga  strmim liticama dok je pristupačan sa zapadne strane sa koje se nalazi ulaz u utvrdjenje opasano bedemima izgradjenim od većih blokova kamena složenih u tehnici suhozida,  koji zatvaraju nepravilni ovalni prostor dugačak oko 120 i širok oko 50 metara.

 

U fortifikacijskom smislu Gradina je predstavljala relativnu sigurnost stanovnicima dok je kao osmatračnica imala prvorazrednu ulogu jer je dominirala nad Rožajama. 

 

Planirano je da arheološka istraživanja u ovoj fazi traju do druge polovine jula 2017.godine.

 

S poštovanjem,

Direktor

Sutović Edin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *